tisdag 5 maj 2015

Iransk mat - Berenj va Adas (Ris och linser).

Nu arbetar vi med att skriva recept och laga mat från landet vi kommer ifrån. Vi ska också berätta om landet. Jag har valt att prata om Iran.
Det finns många spännande maträtter att välja på. Denna maträtt är vegetarisk. Vegetarisk betyder att den inte innehåller något animaliskt protein alltså inte kött, fisk, kyckling eller ägg.



Linsgrytan innehåller potatis och lök som man skär i mindre bitar. Sedan stekar man potatis och lök i olja och tillsätter krossade tomater. Linserna tvättar man först i vatten sedan kokar man dem i 10 minuter tillsammans med potatis, lök, tomater. Man smaksätter linsgrytan med salt.



Till grytan serveras kokt ris. Man börjar med att tvätta riset i ljummet vatten flera gånger. Sedan får riset ligga i blöt i vatten i 2-3 timmar. Vattnet måste vara 4 cm högre än riset.
Därefter kokar man riset i en kastrull i 15 minuter och rör om flera gånger.
Sedan häller du av vattnet i ett durkslag och häller tillbaka riset i kastrullen. Tag en duk och lägg över kastrullen och sätt på locket över duken. Häll i lite olja, rör om och låt riset stå i 20 minuter med lock på. Servera riset till linsgrytan.


Berenj va Adas smakade mycket gott. Alla åt med god aptit.


Abolqasem Ferdowsi var en man som levde för mycket länge sedan. Han skrev en bok som kungen i Iran lovade att betala pengar för. Det tog 30 år för Abolqasem att skriva boken. Under de 30 åren hann kungen att dö. Sonen som efterträdde den gamla kungen bröt löftet till Abolqasem och betalade inte honom för hans arbete med boken. Den nye kungen lurade honom.

Intressant att höra om gamla historier från andra länder. På så sätt lär vi oss mer om varandra och förstår mer om vår bakgrund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar