söndag 24 maj 2015

Sambuus (Samosa) - en vanlig maträtt i Somalia.

Vi fortsätter vårt arbete med att redovisa om landet vi kommer ifrån och att laga en maträtt. Dagens rätt är en maträtt som man gärna äter vid Ramada om man är muslim. Det tar lite tid att göra den för det är många olika moment i matlagningsarbetet.

Vi börjar med att göra en deg av mjöl, salt och vatten.
Degen ska vila 2-3 timmar innan man börjar att kavla ut den.




Man arbetar degen på bakbordet och kavlar ut den till tunna runda bröd.
Sedan ska bröden stekas i en torr och het stekpanna.



När man stekt brödet några minuter på varje sida tar man upp det på en skärbräda och delar det i 4 delar.

Sedan kommer ett moment som är lite svårt. Man gör en blandning av mjöl och lite vatten i en liten skål. Det ska användas som klister.


Klistret ska användas när man rullar ihop de små trekanterna av brödet så det bildas en liten strut.



Man blir lite kladdig om fingrarna men det gör inget. Det är  bara att tvätta händerna.
När man kommit så här långt så är man halvvägs i receptet.

Nu ska vi göra fyllningen.
Man börjar med att hacka lök.


Därefter steker man löken i en gryta med lite olja i. När löken blivit mjuk tillsätter man tonfisk i olja och smaksätter med gurkmeja.



När fyllningen är färdig ska man fylla de små strutarna med tonfiskblandningen och klistra igen struten med "klistret". Man måste vara koncentrerad när man gör detta arbete.



Så kommer nästa moment och det är att fritera strutarna i het olja.




Nu måste man vara försiktig så att man inte bränner sig. Vi ser på färgen när strutarna är färdiga. De ska bli ljusbruna.Vi använder en hålslev när vi tar upp de friterade strutarna och lägger dem på ett hushållspapper för att fettets ska rinna av.


Så här fina blev våra Sambuus!

Vi arbetade intensivt allihopa för att bli färdiga. 
Det blev många goda skratt och en härlig och hjärtlig stämning i hem- oh konsumentkunskapslokalen.
Tänk så roligt det är att arbeta tillsammans! Man lär känna varandra när man lagar mat. Och man försöker att prata svenska.
Så viktigt det är!!
Att lära känna en annan människa för att förstå och acceptera att vi alla är olika men ändå så lika.


Jättegoda Sambuus!!

Tack för att vi fick lära oss denna goda maträtt. 
Tack för alla goda skratt och all positiv energi som vi gav till varandra!


1 kommentar: