tisdag 26 maj 2015

Somaliskt mellanmål - Bajiye!

Dagens maträtt som presenteras i redovisningen av Somalia är ett mellanmål som man brukar äta mellan lunch och middag. Man dricker gärna en kopp te till.

Följande ingredienser behövs:
1 kopp(2 dl) vita bönor
1 kopp(2 dl) med kallt vatten
2 klyftor vitlök
1/4 Jalapeno peppar
2 tsk färsk koriander
1 tsk salt
1/2 tsk pressad citronsaft




Man börjar med att koka de vita bönorna i ca 15 minuter.


Sedan mixar man bönorna med lite koriander, jalapeno peppar, vitlök och vatten till en halvlös massa.




När blandningen är tillräckligt fast i konsistensen smaksätts den med spiskummin och en buljongtärning.



Därefter formas lagom stora bullar i handen. Bullarna ska friteras i olja i en gjutjärnsgryta.




Bullarna friteras i några minuter tills de får en ljusbrun färg.
Därefter lägger man upp dem i en kastrull med hushållspapper för att de ska hålla värmen tills de ska serveras.



Till Bajiye serveras en stark sås som tillagas med följande ingredienser:
3 st Jalapeno peppar , en hel vitlök, 2 krukor koriander, 1 pressad citron.







Allt mixas i en mixer och sist pressar man över citronsaften.
Färgen är vackert ljusgrön och smaken är häftigt stark!!


När alla sitter ner och äter så har vi en trevlig pratstund vid bordet. Detta är ett mellanmål som är väldigt vanligt i Somalia. Det smakar mycket gott och den starka såsen ger en kick för både mage och själ!





Spännande mat, spännande tillagning och fantastiskt god hantverksskicklighet! 
Tack för denna inspirerande demonstration av ett somatiskt mellanmål, Bajiye!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar