måndag 25 maj 2015

Kac-Kac är en söt kaka från Somalia.

Idag har vi bakat en söt kaka som man i Somalia äter på eftermiddagen tillsammans med en kopp te. I  Sverige kallar vi det för att fika.

Degen bestod av mjöl, socker, bakpulver, margarin, ägg, mjölk och olja. Allt blandas i en skål och arbetas samman med händerna.





När degen vilat en stund kavlas den ut på ett mjölat bakbord till en tunn kaka.


Därefter skär man ut remsor och fyrkanter med en kniv.





Degbitarna ska sedan friteras i olja. De ska få en ljusbrun färg.




När man friterar i olja i en gjutjärnsgryta måste man vara försiktig eftersom temperaturen blir så hög.
Man plockar upp de friterade kakorna med en hålslev.
För att hålla kakorna varma lägger man dem i en kastrull med hushållspapper, strör över lite florsocker och lägger på ett lock.




Kac-Kac är en mycket god kaka. Servera en kopp te till och du får en god fikastund.

För att träna det svenska språket så måste man prata. Ett bra sätt att öva är att berätta om sina upplevelser, erfarenheter och minnen. Maten och måltiden brukar stimulera våra sinnen så att vi ofta kommer ihåg händelser.

Här berättar en elev om sina minnen från sin hemstad. Att använda bilder är bra när man redovisar. 

 Detta är staden Jigjiga i Somalia.
Huvudstaden i Somalia heter Mogadishu.
Kameler är djur som både används att rida på och


man använder mjölken att dricka och göra ost av.


Även kameler behöver bada.


Kläder till festliga högtider.


Mango är en frukt som växer och används mycket i Somalia. Frukten exporteras till hela världen.

När Somalia deltog i Olympiaden var 


Zam Zam fanbärare. Han tävlade i att springa 800 m.


Den somaliska flaggan är blå med en vit stjärna på.


I Borlänge, den 1 juli varje år, samlas många människor som är födda i Somalia och firar Somalias nationaldag. Det låter spännande!

Tack för denna fina presentation av Somalia och Kac Kac!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar